Günübirlik Assos Rehberi

Assos Antik Liman

  1. Assos’a Ulaşım
  2. Assos’ta Gezilecek Yerler ve Plajlar
  3. Assos’ta Yeme-İçme ve Alışveriş
  4. Assos’ta Konaklama

Burhaniye ziyaretimiz 3 gün olmasına rağmen gördüğünüz gibi oldukça verimli geçti, birçok yeri görme fırsatımız oldu; bunlardan biri de Assos. Assos antik kalıntılarla dolu bir belde, bunun yanı sıra deniz açısından da güzel olanaklar sunduğundan oldukça turistik. Assos aynı zamanda M.Ö. 340’lı yıllarda Aristoteles de dahil olmak üzere birçok felsefecinin davet edilip ilk felsefe okulunun da kurulduğu yer olmasıyla önem taşıyor., keza günümüzde de felsefe toplantılarının yapıldığı yer olarak seçilmesi tesadüf olmasa gerek.

Assos’ Ulaşım

Assos İstanbul’dan kendi aracınızla yaklaşık 5 saat, İzmir’den ise yaklaşık 3 saat. Ayrıca İstanbul’dan Bandırma feribotuyla gelip Assos’a ulaşmak da bir diğer seçenek.

Havayoluyla gelmek isterseniz Edremit’ten havalimanından 60 km, Çanakkale’den ise 90 km.

Assos’ta Gezilecek Yerler ve Plajlar

Kadırga Koyu: Assos’a yıllar önceki gidişlerimden aklımda kalan tek şeyin Kadırga Koyu olduğunu söyleyebilirim, gerçi gittiğimde onu da çok aklımda kaldığı gibi mi buldum derseniz pek de değil. Bir kere oldukça fazla beach club var etrafta, genel olarak halk plajı olmasına rağmen biraz fazla işgal edilmiş buldum. Denizi rüzgarlı havalarda oldukça dalgalı ama mavi bayraklı temiz güzel bir plaj.

Behramkale: Behramkale antik kalıntıların bulunduğu yer dışında sokakları satıcılara ev sahipliği yapan bir yer olmuş. Öyle ki sokaklarını fotoğraflamak için sakin bir sokak bulmanız çok zor.

Araştırmalar Assos’ta ilk yerleşimin M.Ö. 2000’li yıllara dayandığı ve birçok uygarlığa ev sahipliği yaptığını gösteriyor. Osmanlı hakimiyetindeyken 1881-83 yılları arasında kazılar Amerikan mimarlar tarafından yapıldığından kazı sonucu çıkan eserlerin üçte birlik kısmı Boston Fine Arts Müzesi’ne götürülmüş, üçte ikilik kısmı da Osmanlı’ya bırakılmış.

Behramkale Antik Kent

Antik kentin üst kısmına giriş ücretli, Müzekartınız varsa onunla giriş yapabilirsiniz. Girdiğinizde sizi biraz tepede Athena tapınağının kalıntıları karşılıyor. Buradaki manzara Adatepe Köyü’ndeki Zeus Altarı’ndan gördüğünüze göre daha bakir bir manzara. Buradan Antik Liman’ı fotoğraflamanız da mümkün. Antik Kent’ten limana doğru inmeye başladığınızda antik tiyatro ve başka birçok kalıntı bulunmakta, bunlara ücretsiz olarak döner kapılardan giriş yapabilirsiniz. Antik kentin hemen dışında da Hüdavendigar Cami bulunuyor, içinin çok bir özelliği yok ama avlusundan köyün fotoğraflarını çekebilirsiniz.Hüdavendigar Cami'den manzara

Antik Liman: Burası birçok balıkçı teknesinin bulunduğu ve etrafındaki taş evlerin dokusunu koruduğu bir yer. Sokakları daracık, arabayı çok aşağıya indirmenizi tavsiye etmem, indirseniz bile aşağılar dolu olduğundan tekrar yukarı çıkmanız gerekebilir. Hava çok sıcak değilse Behramkale’den doğrudan yürüyerek de inebilirsiniz, elbette her inişin bir çıkışı olduğunu da unutmamak lazım:) Küçük bir yer olduğundan sadece gezmek için giderseniz çok vaktinizi alacak bir yer değil.

Antik Limanın hemen yanında bir plaj da bulunuyor, sanıyorum tesislere bağlı olduğundan giriş ücretli. Yine de burası da plaj için tercih edebileceğiniz yerlerden.

Zeytin ağaçları arasındaki kamp yerleri: Plaj için bir diğer tercihiniz de Assos’tan Küçükkuyu’ya doğru yol alırken göreceğiniz zeytin ağaçları arasındaki kamp yerleri olabilir. Bazılarının plajı oldukça güzel, girip bir bakın beğenmezseniz çıkarsınız. Biz kişi başı 10 TL’ye giriş yaptık, araba için ayrıca bir ücret ödemedik, şezlongdan da yararlandık.

Assos Kamp Alanları

Assos’ta Yeme-İçme ve Alışveriş

Behramkale Köyü daha önce de belirtiğim gibi alışveriş için çok uygun, hediyelik eşyalardan tutun da köy ürünlerine kadar birçok seçenek mevcut.

Yemek içinse yine bu sokaklar arasındaki birçok kafe-restoranda oturabilirsiniz. Biz Kale Restoran’da oturduk, içi ve servis gereçleri otantikti. Genel olarak memnun kaldığımızı söyleyebilirim. Antik Liman çevresinde de birçok balıkçı restoranı bulunmakta, denize nazır bu restoranlar da aşırı pahalı değiller menülerinden gördüğümüz kadarıyla ancak hemen kıyıdaki çay bahçesi görünümlü yer için aynı şeyi söyleyemeyeceğim.

Assos’ta Konaklama
antik liman konaklama

Konaklama için Antik Liman’daki taş evler içine yapılmış butik oteller ya da Kadırga Koyu’ndaki denize nazır otelleri tercih edebilirsiniz. Antik Liman’ın küçük ve kalabalık bir yer olması bazıları için sıkıcı olabilir. Kadırga Koyu ise geniş bir plaja ev sahipliği yapmanın yanı sıra sabah kalktığınızda balkona çıkıp dağlardaki temiz havayı içinize çekebilirsiniz.