Günübirlik Gaziantep Gezisi

 

gaziantep oyuncak müzesi

  1. Gaziantep’e Ulaşım
  2. Gaziantep’te Gezilecek Yerler
  3. Gaziantep’te Yeme İçme
Gaziantep’e Ulaşım

Artık birçok noktadan Gaziantep’e havayollarının direkt uçuşları bulunmakta. Üstelik uygun fiyatlarla.

Sabah 9 gibi orada olup akşam 8-9 gibi döneceğiniz bir sefer yeterli olacaktır.

Havaalanından da Havaş ile merkeze ulaşabilirsiniz. Şirehan Otel’de inebilirsiniz, sanıyorum Şirehan’dan bir sonraki durak olan Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan da birçok yere rahatça ulaşılabilir.

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Zeugma Mozaik Müzesi:

Zeugma Mozaik Müzesi en bilinen yerlerinden, dünyanın en önemli müzelerinden biri. Çoğu, Zeugma Antik Kenti kalıntılarından çıkan mozaikler müzede sergileniyor. Zeugma Antik Kenti, dönemin politik ve ticari yolların kesişiminde bulunmasıyla önem kazanmış bir yer. Ayrıca Roma İmparatorluğu’nun doğudaki sınır noktası olduğundan doğu ve batı arasında bir köprü işlevi de görmüş.

zaugma mozaik müzesi mozaik örneği

Müzedeki en önemli eser Çingene Kız, özel bir odada sergileniyor. Çingene Kız mozaiğine baktığınızda sanki o da sizi izliyormuş izlenimi veriyor, zaten anlamlı bakışlarıyla dikkat çekmiş. Bir villanın yemek odasının zemininde bulunmuş, oldukça tahribat görmüş bir mozaik. Kulağındaki halka küpeler nedeniyle ilk bulunduğundan Çingene Kız adı verilmiş, ancak Büyük İskender ya da Toprak Ana olduğunu ileri sürenler de mevcut.

çingene kız mozaiği

Müzenin etrafından kentsel dönüşüm olduğundan adeta savaştan çıkmış bir görüntü hakim.

Merkezden yürüyerek ulaşmak mümkün. Müzeye giriş ücreti 15 TL, Müzekart geçerli.

Gaziantep Kalesi

Kaleye giriş ücretsiz. Gaziantep’i panoramik olarak görmek için gidilebilir. Ayrıca kalenin bir bölümünde Gaziantep’in savaş dönemlerindeki tarihi önemini gösterir bir sergi de mevcut.

Kalenin yaklaşık 6000 yıllık bir tarihi olduğu düşünülüyor. Kaleyi ilk yaptıranlar ya izlerini bırakmak istememişler ya da bıraktıkları izler henüz keşfedilememiş olacak ki kimler tarafından yapıldığı kesin olarak belli değil.

Gaziantep Hamam Müzesi

gaziantep hamam müzesi

Kalenin karşısındaki sokaklardan birinde tesadüfen rastladık. Hem hamam kültürünü tanıyorsunuz hem de girişte bir makinede ücretsiz olarak hatıra sabununuzu yapıyorsunuz. Girişi de ücretsiz olan bu müze, kaleye gitmişken uğramaya değer.

Gaziantep Oyuncak Müzesi ve Bey Mahallesi

oyuncak müzesi mağara

Oyuncak Müzesi denince akla gelen isim elbette Sunay Akın. Keza buradaki müzede de onun parmağı mevcut. 1700’li yıllardan bu yana oyuncak tarihini müzede görmeniz mümkün. Müzenin alt katında çok başarılı bulmasam da değişik milletlerden maket çocukların geleneksel kıyafetlerde sergilendiği bir mağara da mevcut. Müze giriş ücreti 1 TL civarında, böyle yerleri yaşatmak için gidilip görülmesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca çocuklar için etkinlikler de oluyor.

gaziantep oyuncak müzesi

Müzenin bulunduğu Bey Mahallesi de ayrı bir gezme hatta oturup soluklanma noktası olduğundan mutlaka buralara gelinmeli. Bu mahallede geleneksel mimari örnekleri görmeniz mümkün, bazı evlerin içini de gezebiliyorsunuz. Ermenilerin de uzun yıllar boyunca ikamet ettiği bir mahalle burası, zira mahallede camilerle birlikte kiliseler de mevcut. Oyuncak Müzesi’nin çok yakınında Atatürk Anı Müzesi ve Hasan Süzer Etnografya Müzesi bulunuyor, gezmek isteyenlerin bilgisine sunulur.

Oyuncak Müzesi’nin hemen üst bölgesinde de Ali İhsan Göğüş Müzesi bulunuyor. Ali İhsan Göğüş Türkiye’nin ilk turizm bakanıymış. Ali İhsan Bey’in hayatını anlatan ve hem bakanlığından hem de sosyal yaşantısından kişisel eşyaların yer aldığı bu müzeyi gezmek ücretsiz. Bence en azından mahalledeki yapıların içini görmek açısından müze gezilebilir.

Gaziantep’te Yeme-İçme-Alışveriş

Katmerci Zekeriya Usta ile güne başlamak…Fazla süt tadı olan bir lezzet, İstanbul’daki bazı örnekleri benim damak tadıma daha uygun açıkçası. 2 kişiye 1 tane yeter. Zaten garsonlara bırakırsanız kaç tane olacağını, kişi sayısına göre uygun sayıda katmeri onlar getirir. Bir de dükkanın içine girip nasıl yapıldığını da izlemeniz mümkün. Katmer için 17 TL civarı bir ücret ödemiştik.

katmerci zekeriya usta

Zeugma Müzesi arkasında bulunan Kebapçı Halil Usta… Zeugma çevresindeki sokaklardan bahsettiğimden burada da kebapçı mı olurmuş, nasıl bir yere geldik diyebilirsiniz ilk sokağa adım atışınızda. Endişelenmenize gerek yok, kebapçıdan içeri girdiğinizde temiz ve düzgün bir yer olduğunu anlıyorsunuz. Ortaya değişik çeşitlerde tadımlık bırakın derseniz size güzel tabaklar hazırlarlar. Öyle İstanbul’daki gibi kazıklanacağınız masayı donatmalardan bahsetmiyoruz, fiyatlar normal. İki kişi 50 TL civarında ödemiştik. Küşlemesi ile meşhur ancak bizim damak tadımıza çok uymadı, çok yavan geldi. Biz en çok bol baharatıyla Adana tarzı bir kebabı vardı, onu beğendik (Adını sormadık, belki de Adana-Urfa diye geçiyordur).

Tahmis Kahvesi’nde Menengiç Kahvesi içmek… Biz tadını sevemedik ama içilmeyecek gibi de değildi, denemekten zarar gelmez. Elbette sevenleri de vardır. Dışarıdaki yerlerinden ziyade içeride yer bulup oturabilirseniz Kahve’nin tarihi dokusunu daha çok hissedebilirsiniz sanıyorum.

tahmis kahvesi

İmam Çağdaş hem baklava hem yemekleriyle ünlü ama havuç dilim baklavası orta lezzetteyken lahmacunları bir harika. Birer adet söylemiştik, o kadar beğendik ki ikincileri de söyledik. Ayranları da bakır kaselerde sunuluyor ve oldukça lezzetli.

imam çağdaş lahmacun

Koçak Baklava gezeceğiniz yerlerin biraz uzağında, hatta Havaş’ın dönüşteki ilk durağına yakın olduğundan sona bırakın ve havaalanına geçmeden önce tadın derim. Açıkçası baklavaları lezzetli ama çok da özel değil. İstanbul’da daha iyi yapan yerlerin olduğunu düşünüyorum, eve getirmeyi tercih etmedik. Fiyat olarak ise normal; iki porsiyon için 25-30 TL civarında. Bu arada Havaş’ın durağının etrafında kafeler mevcut, havaalanında pek bir şey bulunmadığından gitmeden önce soluklanıp bir şeyler içmek isterseniz kafelere de uğrayabilirsiniz. Kafelerden birine oturduğumuzda genç bir garson nereleri gezdiğimizi sordu, anlattıklarımıza istinaden daha şehrin modern kısmını gezmemişsiniz bir daha gelin dedi. Yani hem tarihi dokusu hem de modern dokusunu görmek isterseniz 2 gün ayırmanız daha iyi olabilir.

koçak baklava

Çarşıda bakırcıların olduğu bir bölüm ve baharatçıların olduğu bir diğer bölüm mevcut. Bu çarşılar hem kendinize bir şeyler almak hem de hediyelik için çok uygun. Bakırcılar kısmında özellik çok güzel el yapımı değişik takılar mevcuttu. Baharat bölümlerinde de kırmızı biber, kahvaltılık zahter gibi baharatlar alabilirsiniz, hatta hazırlanmalarını beklerken bir de zahter çayı tadabilirsiniz.

Gaziantep’e 2021 yazında tekrar gittik, güncellenmiş bilgiler ve yeni denediğimiz mekanlar için ilgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz.