Günübirlik Mudanya-Tirilye Gezisi

mudanya sahil

  1. Mudanya ve Tirilye’ye Nasıl Ulaşılır?
  2. Mudanya’da Gezilecek Yerler
  3. Tirilye’de Gezilecek Yerler
  4. Yeme-İçme-Alışveriş
Mudanya ve Tirilye’ye Nasıl Ulaşılır?

İstanbul’dan Mudanya’ya Budo ya da İDO deniz otobüsleriyle ulaşabilirsiniz. Budo yaklaşık 1,5 saat sürüyor, İDO ise nereden bineceğinize bağlı olarak da değişiyor, çünkü birkaç durağa uğrayarak gidiyor ve son durağı da Güzelyalı. İki şirket de bazen oldukça ucuz gidiş-dönüş sağlayan kampanyalar yapıyorlar.

Mudanya’dan ise Tirilye’ye dolmuşlarla ulaşabilirsiniz, yaklaşık yarım saat sürüyor.

Mudanya’da Gezilecek Yerler

Mütareke Evi, Mudamudanya mütareke evinya Mütarekesi’nin imzalandığı 2 katlı ahşap ev. 1937 yılında ise müze olarak açılmış. Mütareke dönemine ait eşyalar ve belgeler bulunuyor. Giriş 5 TL, Müzekart geçerli.

Rum Mahallesi ya da Girit Mahallesi; İtalyan bir mühendis tarafından planlanmış olan mahalle eski konakları ile dikkat çekiyor. Birçok renkli ve eski ev fotoğrafı çekebilir, deniz kenarındaki balıkçılarda da yemek yiyebilirsiniz.

Tahirpaşa Konağı (Mudanya Kent Müzesi); bizim ziyarte etmediğimiz bir nokta ancak yine de sizlere bilgi vermek istedim. 18 odalı 2 katlı bu konağın alt katı sergi salonu üst katı ise kent müzesi olarak kullanılıyormuş. Tahir Paşa’nın eşyaları, bölgede yaşamış Giritlilere ait fotoğraflar ve Girit dantelleri sergileniyormuş.

Tirilye’de Gezilecek Yerler

Taş Mektep; 1909 yılında yapılmış bu eski okul Neo-klasik tarzda bir mimari örneği. 1924’te de Öksüz Yurdu olarak kullanılmış ve 1980’lere kadar hizmet vermiş.

Tabut Ev; tabuta benzediği için bu adı alan ev değişik mimarisiyle ilgi çekici yapılardan.tabut ev

Fatih Cami de Bizans kiliselerinden camiye çevrilmiş olan bir yapı olmasıyla dikkat çekiyor.

Tirilye’nin sokakları bence asıl gezilmesi gereken. Eski bir Rum köyü de olduğundan oldukça eski ve güzel evler bulunmakta, kimileri şu an kullanılmıyor kimileri restore edilmiş.

tirilye sokakları

Yeme-İçme-Alışveriş

Simitçi Çetin: Mudanya’da her daim sıcak simit bulunan adres. Rum Mahallesi tarafında yer alıyor. Sıcak ve taze olduğundan da oldukça lezzetli.

Kalami: Mudanya’da Rum Mahallesi tarafında Kalami’de balık yiyebilirsiniz. Manzara ve ortamı güzel ancak son ziyaretimizde çok kalabalık olmadığı halde servis konusunda yavaş kaldıklarını belirtmem gerek.Bursalı bir arkadaşım alternatif olarak Kıyı Balık’ı önermişti.

kalami restoran

Tirilye Muhallebicisi: Tirilye dediğime bakmayın, bu muhallebici Mudanya’da. İskeleye çok yakın olduğundan gözden kaçırmanız mümkün değil, ancak haftasonları çok kalabalık. Alaçatı Muhallebicisi’ne çok benzetiyorum tarzını. Tat olaraksa standart lezzette tatlıları olduğunu söyleyebilirim.

Çamlı Kahve: Tirilye’deki en meşhur kahvaltı mekanı, dolayısıyla da en kalabalığı. Rezervasyonsuz giderseniz manzaralı bir noktada yer bulmanız çok zor. Biz hiç kahvaltı için tercih etmediğimizden lezzet konusunda yorum yapamayacağım. Çevresinde de köylü kadınlar tezgah kurmuş oluyorlar genelde.

Tirilyeli Kadınlar Kooperatifi: Çamlı Kahve’den çıkar çıkmaz az ilerde kahvaltı için bir başka mekan daha göreceksiniz. Manzarası Çamlı Kahve’ye göre daha güzel bence. Üstelik kadınlar kooperatifi olduğundan desteklemek gerektiğini düşünüyorum. Henüz deneme fırsatım olmadı, bir dahaki gidişimde Çamlı Kahve yerine buradayım.

Tirilye çarşısında da alışveriş edebileceğiniz birçok dükkan mevcut. Özellikle zeytinyağları, reçeller, salçalar gibi ev yapımı ürünler çok yaygın.

tirilye çarşısı

Yazın bu bölgede denize girenler de oluyor, hatta Mudanya birçok Bursalı için de yazlık evlerinin bulunduğu yer. Dilerseniz Mudanya’da olmasa da Tirilye ve Tirilye’ye doğru olan kumsallarda denize girme olanağını da değerlendirebilirsiniz.