Tatilde Huzur Arayanların Adresi Burhaniye

Burhaniye

  1. Burhaniye’ye Dair Genel Bilgiler
  2. Burhaniye’ye Nasıl Gidilir?
  3. Burhaniye’de Gezilecek Yerler ve Plajlar
  4. Burhaniye’de Yeme-İçme ve Alışveriş
  5. Burhaniye Çevresi
Burhaniye’ye Dair Genel Bilgiler

Burhaniye Balıkesir’in denize kıyısı olan sakin ilçelerinden biri. Burhaniye denince de sanıyorum ilk akla gelen en ünlü mahallelerinden biri olan Ören. Oysa Burhaniye Ören’den ibaret değil.

Burhaniye’yi iki kez ziyaret etme fırsatım oldu, ikisi de bayram dönemine denk gelmesine rağmen oldukça sakin bir yerle karşılaştım diyebilirim. Kimisi için bu sakinlik sıkıcı olsa da kimisi için kafa dinleme fırsatı.

Antik çağlarda bu yöre 1001 rüzgarlar vadisi olarak anılıyormuş, hiç şaşırmadım. Kuzeyinde Kaz Dağları ve güneyinde Madra Dağları’nın oldukça esintili bir yer, yazın bile meltemiyle insanı bunaltmıyor. Elbette sadece havasının sıcaklığı değil, oksijeni de oldukça bol bir yer. Birçok astım hastası yaşamak için Burhaniye’yi tercih ediyormuş. Elbette sakinliğinden dolayı emeklilerin de gözde tercihleri arasında yer alıyor.

Burhaniye’ye Nasıl Gidilir?

Ankara, Bursa ve İstanbul’dan otobüs seferleriyle gelinebilir, ancak çok fazla dur kalk yaptıkları için yolculuk otobüsle yorucu gelmişti bana. Çanakkale, İzmir ve Balıkesir’den ise sık sık otobüs seferleri bulunmakta.

Balıkesir Edremit Havalimanı da Burhaniye’ye 5 km uzaklıkta olduğundan uçak da iyi bir seçenek olabilir. Pegasus, Anadolujet ve Borajet’in seferleri var.

Bir diğer seçenek ise Bandırma’ya feribot/deniz otobüsü ile gelip Uludağ Turizm, Baltur ya da Bantur’un VİP araçlarıyla Burhaniye’ye ulaşmak. Biz en son bu yolla gittik. Bandırma’dan yaklaşık 2,5-3 saatte Burhaniye’ye varmanız mümkün.

Kendi aracınızla gitmeyi tercih ederseniz İstanbul’a uzaklığı 470 km, Ankara’ya uzaklığı ise 620 km civarı.

Burhaniye’de Gezilecek Yerler ve Plajlar

Şahinler Köyü Cami; Burhaniye’nin oldukça önemli yapılarından çünkü içinde eski hat örnekleri yerine Boğaz manzaraları, köy mezarlığı, doğa ve meyve figürlerinin bulunduğu değişik özellikte bir cami. Aşağıdaki fotoğrafta kubbesini görebilirsiniz, benzer şekilde duvarlarında da bu tarz figürler var. Yaklaşık 150 yıllık olduğu tahmin ediliyor. Cumhuriyet Dönemi’nde de okul olarak kullanılmış, günümüzde ise cami olarak kullanılmaya devam ediyor. (Camiye gittiğinizde kapalı olursa dış kapıyı arkasından açıp içteki kapının üstündeki anahtarla da camiye girebilirsiniz, çıkarken kilitlemeyi de unutmayın:))

Şahinler Köyü Cami Kubbe

Gitmişken eski köy evlerinin bulunduğu köyü de gezmenizi tavsiye ederim.

Kuva-yi Milliye Müzesi’ne kendim gitmedim ancak gitmiş olan bir tanıdığımdan edindiğim bilgiye göre oldukça etkileyiciymiş. Burhaniye Kurtuluş Savaşı döneminde Kuva-yi Milliye’nin ilk direniş karargahlarından biriymiş, hatta ilçenin bir de “Borazan Çavuş” öyküsü var. Anadolu’yu terk etmeye başlayan işgalci kuvvetler Burhaniye’yi de yakıp yıkarak gitmeye karar vermişken Kuva-yi Milliyeciler 8 Eylül 1922’de Borazan Çavuş Hanay Cami minaresinden hücum borusu çalarak Türk ordusu ilçeye girecekmiş izlenimi verip işgal güçlerinin panikle kaçmasını sağlamışlar. Bu nedenle 8 Eylül ilçenin Kurtuluş günü olarak kutlanıyor.

Müzede de Kuva-yi Milliye’nin kurulmasına öncülük etmiş kişilerin aldıkları yazılı kararlar, Atatürk’ün Balıkesir ziyaretlerindeki fotoğraflar, askerlerin kanlı mektuplarından örneklerle birlikte eski dönemlerden kıyafetler ve arkeolojik bulgular da sergilenmekteymiş.

Taylıeli Köyü; geniş bir körfez manzarası fotoğraflamak ya da bu manzaradaki kafelerinde kahvaltı etmek için gelinebilir. Bunun dışında çok bir özelliği yoktu bence, yapılaşma arttığından ve yapılar eski halini korumadığından ilgi çekici pek bir yanı kalmamış. Bir de Anadolu Selçuklular zamanında Taylı Baba bu köye yerleştiğinden köy Taylıeli adını almış. Köye ulaşım yollar yapılmış olduğundan rahat.

Taylıeli Köyü Körfez Manzarası

Hisarköy; eski köy evlerinin ve kaya sunaklarının bulunduğu köy. Biz kaya sunaklarını köyden geçerken fotoğrafladık. Yolu henüz yapılmamış, mıcırlı bir yol.

Avunduk Tatil Köyü; Tatil köyüne yeni bir boyut getiren bir köy, zira biz tatil köyü olarak adlandırılmasına bir anlam veremedik. Aşağılarda giderken “Aaa ne kadar da tepeye köy kurmuşlar” dediğimiz yerin Avunduk olduğunu yolun dar dönemeçlerinde anladık, neyseki yolu asfalt. Anladığım kadarıyla bu köyü Adatepe gibi bir köy yapacaklar, oldukça fazla İstanbul’dan gelip ev alan var ama köyün dokusu korunmuş çoğunlukla. Köyün içine doğru giden yol henüz yapılmadığından yürüyerek devam ettik ama çok da tepelere çıkamadık, belki yukarlarda kafeler falan da vardır (pek sanmıyorum ama:)). Tepede olduğundan köyün manzarası oldukça güzel.

Avunduk Köyünden manzara

Ören Mahallesi; antik ve doğal sit alanı ilan edilen mahallelerinden. Bol miktarda kafeler, restoranlar mevcut. Deniz için tercih edebileceğiniz yerlerden.

İskele Mahallesi; kafeleri, restoranları, incik boncuk satanları ve kısıtlı plaj alanı mevcut. Akşamları da kafelerde oturan çok. Günbatımını denize sıfır kafelerde kahve eşliğinde izlemek keyifli.

iskele mahallesi

Öğretmenler Mahallesi; plajı için en çok tercih edilen yerlerinden. Denizi diğer yerlerine göre daha sakin ve sığ noktalarıyla çocuklar için de uygun. Ayrıca burada oteller de mevcut.

Pelitköy; zeytin ağaçlarının önünde uzanan uzun plajı, rahatsız etmeyen minik dalgaları ve denizin berrak suyuyla en beğendiğim kumsallardan biri. Zaten birçok beach club da burayı tercih etmiş, halka açık bölümleri de mevcut. Kıyıda ayrıca rahatsız etmeyecek derecede kafeler de mevcut. Günbatımı burada da çok güzel.

Pelitköy

Plajlarda çoğunlukla ücretsiz soyunma kabinleri ve duşlar mevcut. Ayrıca plajların çoğu mavi bayraklı.

Burhaniye’de Yeme-İçme ve Alışveriş

Zeytin ağaçları kaplı bu ilçede zeytin ve türevlerini alabilirsiniz, köylere giderken incir ağaçlarından incir yiyebilirsiniz. Pazartesileri de köy pazarı oluyor, Madra Dağı’ndan getirdikleri ürünlerden tadıp eve götürmek için de alabilirsiniz.

Bölgedeki kaynak sularından Karadere Güzle yaylasındaki Düdüklü kaynak suyunun Türkiye’nin en nitelikli kaynak sularından biri olduğu saptanmış, bu su Bahadınlı yolu üzerindeki tesislerde şişelenerek satılıyormuş.

İskele Mahallesi’nde kaldığımızdan burada daha çok mekana gitme imkanım oldu, ilk önce onları yazacağım.

Simare Restoran’da ızgara köfte ve karışık ızgara oldukça başarılı, porsiyon oldukça doyurucu. Fiyatlar ise İstanbul tadında ama porsiyon olarak İstanbul’dakilere göre daha cömertler, tat olarak da daha başarılılar.

Simare Restoran

Badem Kafe, deniz kenarında ya çimlerdeki masalarında oturup kahve içebileceğiniz ya da gözlemelerinden tadabileceğiniz oldukça uygun fiyatlı bir kafe.

Balık Malık fiyatları uygun olduğundan çok tercih edilse de ürünleri kızartma olduğu ve lezzetinde de tutarlılık olmadığından pek önermeyeceğim bir yer.

Roza Balık’ta ise ızgara seçenekler mevcut, kalamarı ve sardalyası lezzetliydi. Fiyatlar normal.

Öğretmenler Mahallesi’ndeki Beksan Fırını’nda ise sıcak simitlerinden yemeden dönmeyin derim:)

Pelitköy Otantik Beach’in kafesinde de tost, gözleme yiyebilir, bir şeyler içebilirsiniz. Ayrıca burada midye dolma çok meşhur, sevenler deneyebilir.

Merkezdeki Burhaniye Sofrası’ndan ise pek memnun kalmadık maalesef.

Ayrıca sık sık hayır lokması dökülüyor, İzmir lokması değil tuzlu olanı ama rastlarsanız ve karnınız da açsa bedavadan karnınız da doyabilir:) İzmir lokması ise İskele Mahallesi merkezinde satılıyor, çıtır çıtır ve az şerbetli.

Burhaniye Çevresi

Burhaniye’den Ayvalık’a Körfez Birlik araçlarıyla 7,5 TL’ye yaklaşık yarım saatte ulaşabilirsiniz. Aynı araçlar Gömeç’ten de geçiyor. Biz gezmedik ama orası da hem eskiyi koruyan hem de eskiye uyumlu yenilikler getiren dokusuyla güzel duruyordu.

Aracınız varsa Kaz Dağları eteklerindeki köyleri de gezmek mümkün. Bu köyler hakkındaki yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Küçükkuyu, Altınoluk’a gidip denize girebilir; yaklaşık 1,5 saat uzaklıktaki Assos’ta da Behramkale’yi ve Antik Limanı gezebilirsiniz.

Aracınız yoksa yerel tur acentalarındaki (Burhaniye Tour, Sali Turizm, Zefira Tur gibi) Kaz Dağları turu, Assos turu, Dikili turu, Bozcaada turu, Midilli turu, Gökçeada turu ve Ayvalık tekne turu gibi seçenekleri tercih edebilirsiniz. Turlar çoğunlukla sizi kaldığınız yerden alıyorlar ancak her tur her gün yapılmayabiliyor, bazılarının belirli günleri var. Genelde öğle yemeği de dahil olan turlarda fiyatlar ise gidilecek yere göre değişken.